Scrisoare deschisa adresata personalului medical adventist

Scrisoare deschisa adresata medicilor adventisti, studentilor in medicina adventisti si cadrelor adventiste medico-sanitare din Romania (si nu numai)

Comitetul de Initiativa pentru Revigorarea Asociatiei „Sanatate si Temperanta”, (CIRAST), constituit la Stupini in zilele de 9-11 iunie 2006, in cadrul Intalnirii Cadrelor Medicale AZS, (organizata de Departamentul Sanatate si Temperanta al Uniunii de Conferinte AZS), cheama toata „suflarea” medico-sanitara AZS din Romania, (si nu numai) la o lucrare de „redesteptare si reforma” reala, avand in vedere: timpurile in care traim, evenimentele pe care le vedem si misiunea la care suntem chemati de a duce lumii „Solia Reformei Sanitare” (bratul cel drept al Soliei Ingerului al Treilea) adevarul prezent, confirmat astazi si de Stiinta.

Pentru a realiza acest deziderat, este nevoie mai intai de o lucrare personala, de o reforma in familiile noastre, o redesteptare in Comunitatile in care ne ducem viata Spirituala (in a saptea zi a saptamanii) pentru a capata „deprinderi prin intrebuintare” (Evrei 5,14) sa putem duce si altora aceste adevaruri revelate.

Pntru a fi cetateni vesnici ai cerului, nu ar fi rau sa ne obisnuim cu alimentatia total vegetariana, cat mai urgent, din mai multe motive:
– este alimentatia „Legala” care a fost „poruncita” de Dumnezeu in Eden. (1 Ioan 3,4)
– este alimentatia pe care mantuitii o vor practica vesnic. (Romani 14,22)
– este alimentatia recomandata de „Reforma Sanitara”. (Iacob 4,17)
– este cea mai sanatoasa alimentatie recomandata si de Stiinta (Romani 14,21-23)
– este alimentatia pe care trebuie noi sa o propovaduim teoretic, cu aplicatii practice, din experienta altora, dar si a noastra, cand vom fi intrebati: „Dumneavoastra , care ne invatati, cum procedati?”

Am fost in vacanta, avem posibilitati suficiente sa armonizam teoria cu practica, (doar dorinta sa fie), sa ne consacram total lui Dumnezeu, sa-i dam Lui si franele apetitului nostru, deoarece, Iacob considera orice abatere de la datorie, in favoarea egoismului sau lumii o „desfranare” (Iacob 4,1-10).

Exista un text Biblic, foarte important, care ne asigura o biruinta totala, cu promisiunea ca „nu vom aluneca niciodata.” Sunt necesare doua conditii, pentru „toata suflarea medico-sanitara AZS ” si anume:
– sa ne intarim chemarea (pe care ne-a facut-o „Tata”)
– sa ne intarim alegerea (pe care noi am facut-o lui „Tata”)
„caci daca facem lucrul acesta, (avem asigurarea ca) nu vom aluneca niciodata”(1Petru 1,10).

In acest scop, Comitetul de Initiativa al Revigorarii Asociatiei „Sanatate si Temperan-ta” in colaborare cu Departamentul „Sanatate si Temperanta” al Uniunii de Conferinte AZS, invita pe toti medicii si studentii in medicina din Romania (si nu numai), sa participe la Stupini, in perioada 26-29 octombrie 2006 la Congresul National Extraordinar al Medicilor din Asociatie, persoanele care nu ar avea cazare in Campus, sa fie gazduite de membrii C-munitatii Brasov (eventual studentii) sau la un hotel din apropiere (pentru cei ce doresc conditii mai bune de cezare). Cazarea la Stupini va fi de 20 lei pe noapte, iar masa dimineata, pranz si seara 23 lei (respectiv: 6, 12 si 7 lei). (Medicii cu posibilitati mai mari, pot, daca doresc, sa sponsorizeze studentii ce sunt mai putin dotati financiar.) Va rugam sa va anuntati prezenta, pentru a se repartiza mai dinainte cazarea, fara probleme.( Daca locurile de cazare sunt insuficiente, vom apela fie la un hotel din apropiere, fie la fratietatea din Brasov, in special pentru studenti.)

Rugam insistent ca Departamentul Uniunii „Sanatate si Temperanta” sa obtina adresele tuturor cadrelor medicale, medico-sanitare, studentilor in medicina, asa cum ne-am inteles, pentru a trimite personal, in timp util aceste invitatii, prin Conferinte, tuturor.

Propuneri pentru discutii:
A. Practicarea educatiei sanitare in cadrul Comunitatilor noastre, cursuri de alimentatie vegetariana, clase de gatit vegetarian, depozite la nivelul Comunitatilor de hrana ieftina si sanatoasa, cantine le nivelul Comunitatilor pentru saraci (cumpararea de masini de spalat automate, la nivelul tuturor Comunitatilor Adventiste, pentru membrii neajutorati sau vizitatorii nevoiasi cu deficiente de igiena, aceasta ar fi cea mai practica „Educatie Sanitara si Evanghelie a Sanatatii”).
– Transformarea Comunitatilor in centre de educatie medicala, sanitara, culturala, scolara.
– Metode moderne de educatie sanitara, incepand din gradinite, scoli, licee, facultati si institute, intreprinderi, cu organizarea de conferinte publice, participare in mass-media, poate chiar si penitenciare, cu sponsorizari ale autoritatilor pentru aceste servicii. (Exista programe.)
– Formarea unei (unor) echipe specializate permanente, pentru Expozitii de Sanatate, pentru Seminarii de Sanatate, Seminarii de bucatarie vegetariana, eventual Cluburi de Sanatate sau alte forme publice de Educatie Sanitara.
– Formarea unui Centru de Cercetare Medicala al Asociatiei, la nivelul Uniunii, cu pregatirea materialelor, chiar scoaterea unei Reviste de nivel „Inalt Stiintific”, cu un colectiv specializat.
– Inscrierea Asociatiei in cadrul Colegiului Medicilor, pentru a putea avea un punct de opinie in privinta drogurilor, reclamelor la substante daunatoare, toxice sau ale alimentelor preparate cu ulei incins care sunt dovedite daunatoare, cancerigene.
– Crearea unor unitati Sanitare – tip Herghelia.
– Crearea unor unitati alimentare publice vegetariene.
– Crearea unui Sanatoriu si Scoala Sanitara la Stupini, sunt doar cateva din propunerile ce le vom discuta in plen sau pe sectiuni, renuntand la discutii publice inutile.
– Crearea unui departament de relatii cu mass-media, pentru promovarea Reformei Sanitare – si nu numai.

B. Reorganizarea Asociatiei „Sanatate si Temperanta”, pe filiale (la Conferinte), alegerea unui colectiv de conducere, cu modificarea statutului si chiar numele Asociatiei, (deoarece este clar ca notiunea de „Temperanta” este arhaica si rigida. Sa o numim altfel: Sanatate pentru fiecare, Secretele Sanatatii, Vrei sa fii sanatos?, Sanatate Progresiva, Sanatate deplina, Deplina Sanatate, Sanatate si Fericire, Viata – Sanatate – Fericire, Asociatia Medicala „Sanatatea”, Asociatia Medico – Sanitara „ Sanatatea” ,etc.)
– Crearea de Departamente in cadrul Asociatiei, fie pe specialitati mari (Medicale sau Chirurgicale), pe specialitati medicale (Medicina Generala, Interne, Cardiologie, etc.), fie pentru Cadrele Sanitare (deoarece sunt in numar mare, sa de creeze fie departamente pe specialitati sau chiar o Asociatie paralela si sa se organizeze un Congres National Extraordinar al Cadrelor Sanitare, amanuntele se vor discuta in plen).

C. Alte propuneri de sponsorizari, incadrarea propunerilor in Proiectele de finantare locala, nationala sau internationala, programe de sanatate facute de medicii nostri in scoli, facultati, municipii, intreprinderi si institutii. Dorim sa adunati proiecte, opinii, pareri, planuri, critici constructive, propuneri de ordin teoretic sau practic, pentru a ne face cat mai deplin datoria pe acest pamant, in cel mai optim mod.

D. Ne-am obisnuit sa spunem ca „nimic bun nu locuieste in mine” si ca „in pacat m-a zamislit mama mea”. Pentru a promova un nou stil de viata, trebuie mai intai sa il verificam noi, in viata noastra zilnica. Sa nu ni se para lipsit de modestie afirmatia Marelui Pavel din Tars. „Calcati pe urmele mele” si ”Nu mai traiesc eu, ci Hristos traieste in mine”.

Sa ne intrebam cum s-ar fi comportat Domnul Isus daca ar fi fost medic in Spital, in Ambularorul Spitalului, specialist la un CMI , medic de familie, farmacist sau la un cabinet particular. Sa ne controlam zilnic felul in care primim sau dam oamenilor servicii, bani sau bunuri, pentru a proceda asa cum ar fi procedat El, daca ar fi fost in locul nostru, sau noi in locul Sau.

Un copil al strazii ca era flamand, singur si trist. Atunci si-a adus aminte ca Domnul Isus a zis: „Cereti si vi se va da” si asa cum stia el, s-a rugat, apoi a asteptat raspunsul. Nu dupa mult timp, un domn (sa zicem un medic adventist) vazandu-l, i-a pus imediat diagnosticul, s-a dus intr-un magazin, i-a prescris „reteta” si i-a dat „tratamentul”, o punga cu alimente. Copilul, cu lacrimi in ochi a intreaba doctorul nostru: ”Dumneavoastra sunteti Domnul Isus?” „Nu”, a raspuns medicul, „El M-a trimis la tine”. „Va rog sa-i multumiti” raspunde baiatul, „spuneti-I ca Il iubesc” .

Sa ne gandim: ca cerul intreg urmareste fiecare gand si privire a noastra, vede fiecare fapta, cu toate motivatiile ei si suntem o „priveliste” pentru pacienti, pentru personalul cu care lucram, pentru ingeri si demoni, persoana noastra face obiectul studiului multor fiintelor necazute din univers. Sa ne amintim ca vom da socoteala de orice cuvant sau gest nefolositor, de orice banut primit, folosit, fie pentru, fie contra „Slavei lui Dumnezeu”. Cu aceste ganduri sa venim la Stupini.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: